Neskladujte zbytečnosti – některé ztrácejí na kvalitě, jiné vám jen zabírají místo.
Šup s nepotřebnými věcmi do odpadků!
Vitamíny a doplňky výživy
Stejně jako jídlo, i vitamínové kapsle a doplňky výživy ztrácejí časem na kvalitě. Nejlepší je zkontrolovat minimální trvanlivost a plastové nádobky zlikvidovat tak, jak je třeba.
Vizitky
Množství vizitek stále odkládáte na nová a nová místa, abyste je po čase opět kdesi našli a řešili, co s nimi. Některé nosíte v peněžence, jiné máte uloženy v kalendáři, aby byly kdykoli k dispozici. Ruku na srdce… Kdy naposledy jste sáhli po vizitce, abyste se dopracovali ke kontaktu na osobu, kterou jste potřebovali?
Opalovací krém
Ochranné látky i chemikálie použité v opalovacích krémech časem ztrácejí svoji účinnost. Otevřenou láhev nebo sprej od loňského léta můžete bez zaváhání vyhodit.
Olej, sušené bylinky a koření
Světlo a teplo časem způsobují, že látky obsažené v olejích se třepí a tím pádem mění svoji chuť, což ovlivní i přípravu pokrmů. Čas použitelnosti se může výrazně prodloužit na chladném a před světlem chráněném místě, ale obecně platí – oleje by měly být zlikvidovány maximálně po dvou letech, bylinky a koření po jednom roce od prvního použití.
Otevřené víno
Pokud je víno vystaveno kyslíku, teplu nebo dennímu světlu, jeho aroma výrazně klesá. Víno také nelze uchovat v chladničce věčně. Čím více vína v láhvi zůstane, tím déle si udrží svou chuť i po otevření – maximum je sedm dní pro červené víno, tři až pět dní pro bílé a růžové víno. Pokud v láhvi zůstalo víno tak do jedné sklenice, je třeba ho vypít den po otevření.